Baris Puhovski, Obrad Ivezić, Živan Pešić, Stefan Sunajko i Draško Nenadić (©Reuters, ©MN Press, ©ARKUS liga)
Baris Puhovski, Obrad Ivezić, Živan Pešić, Stefan Sunajko i Draško Nenadić (©Reuters, ©MN Press, ©ARKUS liga)

Ko je bolji – Vojvodina ili Dinamo? Zvezda i Metaloplastika iz drugog plana, Partizan neaktivan u prelaznom roku

Vreme čitanja: 12min | čet. 11.08.22. | 08:02

Rukometna Superliga Srbije naredne sezone trebalo bi da bude najjača u poslednjoj deceniji. Belorsuki as Baris Puhovski prva zvezda letnje pijace, Pančevci za klasu jači nego prošle sezone. Novosađani uspeli da nadoknade odlazak nosilaca igre. Osmorica novajlija u Ljutice Bogdana, povratak Draška Nenadića. Crno-beli ostali bez kapitena Nemanje Živkovića

Živnuo je srpski rukomet. Uporedo sa jačanjem reprezentacije, probudili su se i klubovi iz višegodišnjeg sna. Zasad, borba za titulu u domaćim okvirima je prioritet. Evropa je u zapećku. I dalje naši klubovi nisu platežno moćni da bi igrali neka od dva najjača takmičenja na tlu Starog kontinenta.

Srbija je trenutno na užasnom, ponižavajućem 26. mestu EHF liste. Ispred su “supersile” – Turska, Izrael, Grčka, Finska… Vojvodina je odustala od borbe za Ligu Evrope, pa je “treća liga”, EHF kup, trenutno prava mera za srpske klubove. Voša, Partizan, pančevački Dinamo i kragujevački Radnički predstavljaće Srbiju u međunarodnom takmičenju.

Izabrane vesti

Plasman u Ligu šampiona verovatno je nemoguća misija za naše klubove u narednih pet, šest godina, ni Liga Evrope ne izgleda kao izvodljiva, bar još neko vreme. Ali, nešto se dešava ovog leta... Pozitivni pomaci su vidljivi, mada najtalentovaniji klinci neće igrati u Srbiji – bronzani juniori Stefan Dodić (Vive Kjelce) i Miloš Kos (Zagreb) i kadeti Uroš Mitrović (Visla Plock) i Vukašin Antonijević (Celje).

SEHA liga je daleko od takmičenja koje je prvobitno planirano, više je revijalnog karaktera. Zato se naši klubovi okreću Superligi Srbije, koja bi naredne sezone mogla da bude najjača u poslednjoj deceniji. Nema više samo odlazaka, klubovi su se pobrinuli da vrate rukometaše iz inostranstva, a mnogo stranaca igraće na rukometnim terenima od Kikinde od Prokuplja.

Belorus Baris Puhovski, Hrvati Marin Buneta i Fran Lučin, Tunišani Idris Idrisi i Ramzi Majdub, Izraelac Rotem Segal, Mađar Boris Dernjej igraće naredne sezone u Srbiji. Legendarni as srpskog i svetskog rukometa, Dragan Škrbić, preuzeo je brigu o Crvenoj zvezde, postao je predsednik, dok je Marko Vujin pre nekoliko dana izabran za potpredsednika devetostrukog uzastopnog šampiona Srbije, Vojvodine.

Naredne sezone, konačno, gledaćemo staru, dobru jedinstvenu ligu sa 14 klubova. Posle 26 kola četiri najbolje ekipe igraće u plej-ofu za titulu. Opet će da ključa u maju, kada se odlučuje o tituli, možda i u majstorici finala. Nema više one besmislene Superlige sa dve grupe sa po osam klubova. Tako već dve godine nismo gledalo večiti derbi.

Koliko je Vojvodina bila dominatna prethodnih godina govori podatak da u plej-ofu Superlige ima skor 28-0 u poslednje dve sezone. Na papiru, najvećeg rivala Novosađani će imati u pančevačkom Dinamu. Zvezda je bila atktivna ovog leta, dovela je osmoricu rukometaša, Metaloplastika se pojačala na klupi dolaskom nekadašnjeg slelektora Srbje, Vladana Matića. U borbi za plej-of mogli bismo da vidimo i Partizan, dvostrukog uzastopnog vicešampiona Srbije. Kragujevački Radnički je prošle sezone bio hit sa Đorđem Teodorovićem na klupi. Sada je za kormilom Žikica Milosavljević. Plasman u plej-of mogu da se nadaju i u kaćkom Jugoviću.

Ove sezone biće “čistilište” u borbi za opstanak. Čak četiri tima ispašće u niži rang. Kikinda i Topličanin iz Prokuplja su novi superligaši, a prioritetni cilj da ostanu u društvu najboljih imaju u zrenjaninskom Proletereu, Obiliću iz Beograda, Dubočici iz Leskovca, Šamotu iz Aranđelovca i Rudar iz Kostolca.

TRKA NOVOSAĐANA I PANČEVACA U POJAČANJIMA

Turbulentno leto na Slanoj Bari. Voša se restruktuisala, dobila novog predsednika, Dušana Bajatovića koji je zamenio Milana Đukića, koji je postao čelni čovek Skupštine. Sportski direktor je ostao Darko Jevtić, dok je trofejni stručnjak Boris Rojević i dalje na kormilu. Osvojio je 11 od 12 trofeja u poslednje četiri godine. Odmah posle završetka sezone, krenula je “bežanija” iz Voše. Još ranije je najbolji igrač Lala, reprezentativac Srbije, Jovica Nikolić, potpisao za nemački Veclar.

Veliki udarac za Vošu bio je odlazak iskusnog golmana Svetislava Verkića. On je otišao za Izrael, u redove šampiona ove zemlje, Hapoel Ašdoda. Nema više ni pivotmena koji je bio na širem spisku Tonija Đerone, Nemanje Ratkovića (Minaur Baja Mare), ugovor je istekao Slovencu Gregoru Ocvirku. Šampiona su napustili i Nejc Žmavc (Vibžeže, Poljska), levo krilo Mladen Šotić (Benidorm, Španija), desno krilo Aleksa Kljajić, golman iz Tunisa, Ahmed Bedui.

Čak 10 igrača je napustilo Vošu. Od startera ostao je samo iskusni srednji bek Nemanja Pribak. Početkom leta, Voša je bila gubtinik prelaznog roka, ali kako je pijaca odmicala, Novosađani su se konsolidovali. Bomba prelaznog roka u Srbiji bio je dolazak beloruskog asa Barisa Puhovskog. On je godinama bio jedan od najboljih strelaca Lige šampiona. Bio je stub ukrajinskog Motora iz Zaporožja, redovnog učesnika elitnog evropskog takmičenja.

Puhovski bi trebalo da bude vođa nove Voše. Drugo veliko pojačanje je povratak u Novi Sad levog krila, Miloša Grozdanića. Ima Vrbašanin iskustvo igranja u Bundesligi, u dresu Koburga. Osvojio je sa Srbijom bronzu na Mediteranskim igrama u Alžiru i biće alternativa braći Ilić, Nemanji i Vanji u najboljoj selekciji Orlova.

Već na statu prelaznog roka u Vošu su stigla trojica novajlija, povratnik na Slanu baru, povremeni reprzentativac Srbije, pivotmen Živan Pešić, desni bek Milan Savić i desno krilo Marko Vasić. Na deficitarnom desnom beku, koje je ostalo upražnjeno odlaskom duše tima Jovice Nikolića, stigao je i Hrvat Marin Buneta, nekadašnji igrač atinskog AEK-a i slovenačke Ribnice. Na golu će stajati Idris Idrisi i Fran Lučin.

Miloš Grozdanić (©MN Press)Miloš Grozdanić (©MN Press)

Prošle sezone, Voša nije pogodila sa golmanom, Tunišaninom Ahmedom Beduijem, a ovog leta je stigao njegov zemljak, Idris Idrisi. Iz nemačkog drugoligaša Ajzenaha Vojvodinu je pojačao Riječanin Fran Lučin, mlađi brat mnogo poznatijeg Tina, levog beka poljske Visle i reprezentativca Hrvatske. Verkić je godinama bio stub Voše, neko ko je imao u sigurnih 10+ odbrana, pa je na ovoj dvojici čuvara mreže da nadoknade odlazak bivšeg reprezentativca Srbije koji je i u 41. godini bio najbolji u ligi.

Novi kapiten postao je Miljan Vukovljak, koji bi trebalo da bude stub odbrane. Starosedelac je i desno krilo Darko Milenković, dok se očekuje i napredak “mlađarije” – juniorskog reprezentaivca, bronzanog iz Portugalije, pivotmena Luke Rogana i kadeta, srednjeg beka Sime Šijana i golmana Marka Draška.

Titule u prethodnih devet godina, dobra novajlije, pre svega Puhovski, opet Vošu stavljaju kao prvog favorita za titulu.

Dinamo iz Pančeva puca na istorijsku titulu. Agilna uprava sa sportskim direktorom Stojanom Radanovićem zasukala je rukave ovog leta. Golmani su bili najslabiji deo tima prošle sezone, pa su u Banatu odlučili za iskusni tandem. Najzvučnije pojačanje je Obrad Ivezić, nekadašnji reprezentativac Srbije. On se vraća u domaći rukomet posle 16 godina. Poslednjih 12 je igrao u Francuskoj, a stiže iz jedna od najjačih liga na svetu. Branio je boje Nansija. Iskustvo i kvalitet Ivezića trebalo bi da budu tas na vagi u redovima tima Nenada Kraljevskog. U rodni grad se vratio i Nemanja Marjanović, koji je napravio odličnu karijeru, pre svega u Češkoj. Branio je boje šampiona ove zemlje, Karvine, a ima iskustvo igranja u Francuskoj, za Ivri.

Duško Čelica (©MN Press)Duško Čelica (©MN Press)

Srpski globtroter, Duško Čelica, promenio je veliki broj klubova, igrao je između ostalih za Zagreb, a u Pančevo stiže iz Vogošće. Pre nekoliko godina je sa Vošom osvojio titulu. Uroš Avramović je pojačao konkurenciju na crti, a stigao je iz Šamota.

Na krilnim pozicijama igraće tandem iz Mađarske. U srpski rukomet se vratio Stefan Sunajko, levo krilo, nekada jedan od najtalentovanijih mladih igrača Evrope na toj poziciji. On je branio boje Srbije u mlađim kategorijama, ali je onda odlučio da igra za naše severne susede. Bio je učesnik Svetskog prvenstva u Egiptu 2021. godine i Evropskog prvenstvo u Budimpešti 2022. Igrao je za PIK Seged i Savehof u Ligi šampiona, a prošlu sezonu je proveo u Tatabanji. Sada će biti adut Dinama. Poslednje pojačanje dolazi iz Vesprema, desno krilo Boris Dernjej. U Pančevo bi trebalo da bude prva opcija, pored starosedeoca, nekadašnjeg reprezentativca Srbije, Miloša Kostadinovića.

U Dinamu velike nade polažu u srednjeg beka Danila Radovića. On je prošle zime dobio poziv Tonija Đerona u najbolju selekciju Srbije. Bio je deo Orlova na Evropskom prvenstvu u Segedinu. Uz njega, Milan Golubović je bio odličan prošle sezone na poziciji desnog beka. Novajlije i stare snage daju treneru Nenadu Kraljevskom širok roster. Cilj je dupla kruna. Ne kriju to u redovima tima iz Banata, žele skidanje Voše sa srpskog trona.

"Napadamo oba trofeja u Srbiji. Želimo i prvenstvo i kup, da doguramo što više u Evropi, da se što više piše o srpskom rukometu. Mi u rukovodstvu Dinama živimo za rukomet, a ne od rukometa", rekao je sportski direktor Stojan Radanović za Mozzart Sport.

MATIĆ NAJVEĆE POJAČANJE ŠAPČANA, AZIZ, BRAJOVIĆ I ARSIĆ UDARNE IGLE

U Šapcu takođe imaju šampionske ambicije. Posle vraćanja Kupa Srbije u grad na Savi žele i prvu titulu šampiona Srbije. Nisu u Metalopastici bili previše aktivni ovog leta kada su u pitanju novajlije. Oslanjaju se na sastav koji je prošle sezone imao dosta oscilacije, ali koji je posle dugo vremena uspeo Vojvodini da otkine jedan trofej. Najveće pojačanje je dolazak trenera Vladana Matića, bivšeg selektora Srbije i nekadašnjeg trenera Pik Segeda i Tatabanje. U odnosu na prošlu sezonu najveća promena je na srednjem beku. Umesto nekadašnjeg rukometaša Partizana, Sava Meštera igraće Crnogorac Božidar Simić. Na poziciji pivotmena u Šabac se vratio Kosta Petrović, koji je prethodnih godina igrao u Poljskoj i Češkoj. Odlično levo krilo Marko Srdanović je produžilo ugovor sa Šapčanima. Na desnom krilu će biti juniorski reprezentativac, Vranjanac Mateja Dodić. Vodeći igrači ostaju u klubu, levi bek, Tunišanin Mohamed Aziz Aidi i desni bek Vojislav Brajović, kao i iskusni golman Darko Arsić. Mladi Vukašin Antonijević je otišao u Celje.

CRVENA ZVEZDA - NENADIĆ SE VRATIO, KANKARAŠ PROVERENA OPCIJA, MISLI SE NA BUDUĆNOST

Dragan Škrbić i Nenad Peruničić (©SD Crvena zvezda)Dragan Škrbić i Nenad Peruničić (©SD Crvena zvezda)

Zvezda je u nokdaunu u poslednjoj deceniji. Tračak nade za giganta iz Ljutice Bogdana je dolazak na čelo Dragana Škrbića. Ostali su u klubu i Nenad Peruničić i Ognjen Kajganić. U crveno-belom taboru uveravaju da je finansijska kriza prošlost, da je Zvezda stala na noge, da će ugovori da budu ispoštovani. Prošla sezona je bila stabilizacija, rezultati su bili ispod renomea kluba, opet je bila borba za opstanak. Naredne sezone, crveno-beli napadaju bar plej-of. Čini se da ekipa nije zrela za napad na titulu. Vojvodina, Dinamo i Metaloplastika imaju jače timove. U Zvezdi najavljuju ratnički tim, koji će da gine za crveno-beli dres, a čini se da posle dugo godina pozitivna energija krasi poljuljanog giganta.

Bila je zvezda u epicentru ovog leta, ali čini se da su pojačanje skromnija od očekivanog. Crnogorski stručnjak Ratko Đurković stabilizovao je tim u drugom delu sezone, osvojeno je prvo mesto u plej-autu (ukupno deveto u ligi), pa je nekadašnji reprezentativac Jugoslavije dobio poverenje nove uprave i dvogodišnji ugovor.

Najzvučnije pojačanje je povratak rukometu Draška Nenadića. Vratio se prošlog godine u crveno-beli tabor posle 11 godina, ali je brzo oboleo od mononukleoze, pa ga nije bilo na terenu u drugom delu šampionata. Od 1. avgusta se nekadašnji osvajač Lige šampiona sa nemačkim Flensburgom stavio na raspolaganju treneru Đurkoviću i biće vođa nove Zvezde. Provereno pojačanje je i nekadašnji crnogorski reprezentativac, robusni pivotmen Branko Kankaraš. Desno krilo Ramzi Majdub dolazi sa reputacijom reprezentativca Tunisa. Na Marakani mnogo očekuje od Izraelca Rotema Segala, desnog beka koga je želela i Vojvodina. Na poziciji levorukog beka iz Izraela je stigao Miloš Bujišić, nekadašnji junior Zvezde i prvotimac PKB-a.

Crveno-beli misle i na budućnost. Dovedena su dvojica juniorskih reprezentativaca, sin Dejana Perića, Nikola, koji je branio boje Dinama iz Pančeva prethodnih godina i levo krilo Dušan Šmigić. Obojica su osvojila bronzu na Evropskom prvenstvu u Portugaliji prošlog meseca. Iz Proletera je došlo desno krilo Uroš Kolundžić, najbolji strelac Zrenjaninaca prošle sezone. Zadržana je i okosnica tima iz prošle sezone. Zvezda ne kreće od nule, ali biće potrebno vreme da opet bude konkurentna za titulu. Povređen je jedan od najboljih igrača crveno-belčih, levo krilo Viktor Matičić.

MIRNO MORE U HUMSKOJ – OTIŠLI ŽIVKOVIĆ, PISARIĆ I ČOLOVIĆ, STIGAO SAMO LAZIĆ

Partizan je godinama u finansijskoj krizi. Prošle sezone se činilo da crno-beli mogu da pariraju Vojvodini, ali posle dva poraza od kragujevačkog Radničkog, Nenad Maksić je otišao iz kluba. Dario Krželj je uspeo crno-bele opet da odvede do drugog mesta. Ovog leta, Partizan je napustio kapiten Nemanja Živković koji je pojačao grčkog vicešampiona, AEK. Đorđe Pisarić je otišao u austrijski Grac, a golman Andrej Čolović u Šamot. Stigao je kadetski reprezentativac Luka Lazić na poziciji desnog krila.

I ove sezone, Partizan će se osloniti na mladu ekipu. Stefan Petrić i Uroš Kojadinović bi trebalo da budu okosnica tima, a dosta se očekuje od srednjeg beka Nikole Zečevića, koji je bio povređen prethodne sezone i dugo ga nije bilo na terenu. Zato je i propustio Evropsko prvenstvo za juniore. Na golu će stajati Andrej Trnavac. Partizan je na papiru slabiji, ali poletan, mlada ekipa može da iznenadi ove sezone pretendente na plej-of.

ŽIKICA MILOSAVLJEVIĆ NASLEDIO TEODOROVIĆA NA KORMILU KRAGUJEVČANA, VETERANI NOSE KAĆANE

Žikica Milosavljević (©MN Press)Žikica Milosavljević (©MN Press)

Radnički je prošle sezone bio hit šampionata, osvojeno je treće mesto i izboren plasman u Evropu. Đorđa Teodorovića je na kormilu trebalo da zameni Veselin Vuković, ali je nekadašji selektor Srbije i pre početka priprema napustio Šumadiju zbog privatnih obaveza. Spekulisalo se sa povratkom Teodorovića u Kragujevac, ali je na kormilo stigao nekadašnji as našeg rukometa Žikica Milosavljević, prošle sezone trener Crvene zvezde i pomoćnik Tonija Đerone u stručnom štabu Srbije.

Nisu mnogo Kragujevčani menjali sastav. Od nosilaca igre klub je napustio pivotmen Veljko Davidović koji se preselio u poljski Gdanjsk, a umesto njega je stigao Filip Grubor. On stiže iz Ohrida.

Plasman u gorni deo tabele, među prvih sedam, nadaju se i u Jugoviću. Tim iz Kaća vratio je u Srbiju nekadašnjeg reprezentativca Vladicu Stojanovića. Otišao je mladi stručnjak Akim Komnenić, koji se vratio u Izrael. Naredne sezone predvodiće Makabi iz Tel Aviva. Veliko pojačanje je i iskusni golman Milan Kosanović. U Srbiji je branio bolje Železničara i Crvene zvezde, a internacionalnu karijeru gradio u norveškom Stavangeru, bundesligašima Balingenu i Mindenu, španskom Kangasu, Vardaru i francuskom Istru. Pojačanje za nekadašnjeg osvajača evropskog trofeja (Čelendž kupa) su i Marko Živković i Stevan Oljača.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

Od ostalih sedam timova se očekuje borba za opstanak. Zrenjaninski Proleter će i naredne sezone na terenu da predvodi nekadašnji reprezentativac Srbije Momir Rnić junior. Trener je ostao Gorjan Spahić. Uroš Kolundžić je pojačao Zvezdu, a klub iz Banata su napustili i Miroslav Jovanovski, Miloš Bosančić, kao i pivot Marko Živković. Što se tiče pojačanja, U Zrenjanin su stigli Lazar Pavlović iz Šamota, Dušan Vukadinović iz Spartaka, Jovan Ranković iz Smedereva, bekovi Nikola Bečejac i Veljko Kuburović, koji su prethodne sezone igrali u Bosni, dok je na probi Lazar Čanković, a igra na poziciji levog krila. Kapiten Vesko Barjaktarević neće igrati do novembra zbog operacije lakta.

Topličanin je napustio trener Miljan Manić koji je tim iz Prokuplja uveo u elitu. On će naredne sezone da bude na klupi ambicioznog Vranja u drugoligaškoj konkurenciji. Novi trener je Zlatko Petronijević, nekadašnji strateg Mokre Gore. Otišao je bivši reprezentativac Srbije i nekadašnji igrač Partizana, Ivan Dimitrijević, zatim i Miralem Bećirović, Aleksandar Ćirić, golmani Lazar Minić i Marko Drašković. Stigli su levi bek iz Metalca Božidar Leković, desni Aleksandar Stojanović iz Spartaka, golmani Todor Radović i Darko Stošić koji je prethodnih sezona čuvao gol niškog Železničara.

Trećeg beogradskog superligaša, Obilića, i ove sezone će s klupe da vodi mladi stručnjak Marko Pavlović. Neće više u timu Vitezova biti iskusnog Petra Žujovića koji je završio karijeru. Otišli su i Miloš Ivošević, Mirko Baćanović i Pavle Cvijetić, a tim će u novom šampionatu da predvode iskusni golman Goran Radović, levi bek Ilija Sladić i organizator igre Nenad Mandić, a od mladog talasa tu je kadetski reprezentativac Aleksa Bukvić.

Sve u svemu, naredne sezone ljubitelji rukometa uživaće u kvalitetnijem i neizvesnijem šampionatu, kako u borbi za plej-of i titulu, tako i za opstanak.



tagovi

ARKUS ligaRukometna superligaRK Crvena zvezdaRukometni transferiRK VojvodinaRK Dinamo PančevoRK PartizanDraško NenadićBoris PuhovskiObrad IvezićDuško ČelicaMetaloplastika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara